Drone inspectie en slimme automatisering

De meeste inspecties van hoogspanningskabels, zonnepanelen, daken worden nog altijd handmatig uitgevoerd. Toch hebben deze inspecties veelal nog diverse uitdagingen.

Bij deze uitdagingen gaat het dan om snelheid, kosten en veiligheid.

Het voornaamste doel van een inspectie is het verzamelen van data. Altijd wordt er gekeken naar precisie, snelheid en veiligheid. Daardoor zie ook dat inspecties soms achterwege worden gelaten om financiele redenen. Een handmatige inspectie is meestal niet goedkoop omdat deze tijdrovend zijn en daarom ook prijzig.

Door de komst van drones is men al voorzichtig begonnen om te gaan inspecteren met drones. Vooral de laatste jaren heeft dit een enorme vlucht genomen doordat drones beter zijn geworden ook ook meer geavanceerde sensoren kunnen vliegen. Nu kan voor bijne elk soort inspectie zoals windturbines, zonnepanelen, dak-en gevels gebruik worden gemaakt van een drone. Nu hoeven vastgoedbeheerders, infrastructuurbeheerders, zonnepanelenpark eigenaren niet meer diep in de buidel te tasten om benodigde data te krijgen voor goede analyses.

Nu biedt de data van verzameld met drones al flinke voordelen. Daar stop het niet omdat ook de verwerking van alle verkregen data via bijvoorbeeld Artificial Intelligence ook snel kan worden verwerkt tot bruikbare informatie.

Efficienter inspecteren

Als u het proces van het verzamelen van inspectiegegevens wilt versnellen, kunt u deze optimatilseren door de het juiste inspectietype op het juiste moment in te zetten. Denk hier bijvoorbeeld aan eerste een inspectie met een drone en vervolgens de gevonden afwijkingen handmatig nader te inspecteren. Hier kan per saldo meer worden geinspecteerd tegen lagere kosten.

Traditionele inspectieteams kunnen niet vliegen. Ze werken met ladders, touwen en een heleboel veiligheidsmaatregelen. Zo verkrijgen ze van dichtbij de benodigde data. Dit is meestal een tijdrovend proces. Door hier gebruik te maken van een drone kan dit veiliger en sneller.

Stel dat je van een woning alle kanten aan een inspectie wil onderwerpen. De zijkanten zal vanaf de grond geen enkel probleem zijn. Een platdak is ook goed te doen. Echter een schuindak zal haast niet lukken. Als je op het dak staat, heb je geen goed overzicht en kun je alleen foto's maken van kleine stukken. Juist hier is de drone een uitkomst. Deze kan op de juiste afstand foto's nemen, niet alleen van het dak maar ook van de gehele buitenkant.

Het verminderen van tijdige handmatige processen is een van de meest voor de hand liggende manieren om inspecties te vereenvoudigen. De natuurlijke volgende stap is om de capaciteit te omarmen om workflows volledig te automatiseren, van dataverzamelen tot analyse.

Slim automatiseren

Het consequent verzamelen van nauwkeurige data met een drone is een stap in de goede richting. Het koppelen aan krachtige analysesoftware is de volgende stap en biedt organisaties een betere manier om effectiever activabeheer te bereiken met dataverzameling, verwerking die samenwerking en rapportage combineert in één oplossing. Voor bijvoorbeeld zonnepanelen zijn bekende applicaties Sitemark en Raptor maps.

zonnepanelen sitemark Dronematica
Alle afwijkingen zijn door Artificial Intelligence gedetecteerd en geclassificeerd. Een besparing van uren werk.

Tegenwoordig is het mogelijk om op basis van waypoints dezelfde vlucht meerdere malen over een langere periode uit te voeren. Hierdoor bouw je een gedegen historie op aan data welke tot waardevolle informatie leidt.

Van data naar goede gegevens en bruikbare inzichten

Er wordt veel gesproken over de manier waarop inspecties met een drone tijd en geld kunnen besparen in vergelijking met traditionele inspectiemethoden. Maar minder besproken is de kwaliteit van de gegevens die kunnen worden verzameld en hoe groot de impact die kan zijn.

Dat begint met afbeeldingen en video's met een hoge resolutie, die subjectiviteit uit de vergelijking halen. Dit komt door de wendbaarheid van drones en geavanceerde sensoren welke dichtbij genoeg kunnen komen om alle details te zien die je nodig hebt bij het inspecteren van een constructie.

Bovendien groeit de kwaliteit van door drones verzamelde data voortdurend. Vooruitgang in thermische beeldvorming en LiDAR, met name in termen van de draagbaarheid van beide sensoren. Dit betekent nu dat drones en bemande vliegtuigen met gemonteerde sensoren zeer gedetaileerde data kunnen verzamelen die anders onzichtbaar zouden zijn voor het menselijk oog.

Van het controleren van hoogspanningskabels met LiDAR tot het beoordelen van de integriteit van dakmembranen of zonneparken met thermische sensoren, kan uw inspectieprocessen verbeteren door u te helpen robuustere gegevens in uw workflows te integreren.

Met steeds betere sensoren en Artificial Intelligence is het vermogen om patronen te identificeren, anomalieën te herkennen en nauwkeurige analyse te bieden nog nooit zo goed geweest.

Dronematica laat gegevens ook door gespecialiseerde externe partijeen analyseren. Goed ingewonnen data is alleen waardevol als dit ook op je juiste manier wordt geanalyseerd.

Dronematica

Dronematica houd zich bezig met het verzamelen van data met drones. Hiervoor hebben wij de beschikking over zowel een thermische als een RGB camera en de DJI M300 RTK drone. De door ons verzamelde data zijn bruikbaar als opzichzelfstaande inspecties of als onderdeel van bijvoorbeeld een SCOOP 12 inspectie.

Wil je jouw workflow ook verbeteren? Neem dan vrijblijvend contact op.

Vorige postVogelwerkgroep Geesteren
Volgende postDronematica heeft nu een volledige certificering voor drone operaties