Hoe vind je dat ene kapotte zonnepaneel tussen duizenden exemplaren?

Zonne-energie is niet meer weg te denken uit ons leven. Grote zonneparken leveren stroom voor miljoenen huishoudens. Het onderhoud van die parken is een behoorlijke klus. Vind maar eens dat ene kapotte zonnepaneel tussen al die duizenden exemplaren. Dankzij de kunstmatige intelligentie (AI) van het Delftse bedrijf Birds.ai is een defect zo gespot.

Birds.ai is een verbastering van de afkorting AI (artificial intelligence) en bird’s-eye view (vogelperspectief) en is een spin-off van het studententeam Dutch UAS dat een dronesysteem bedacht voor de bescherming van wilde dieren. In 2016 werd dankzij een investering van Delft Enterprises het bedrijf Birds.ai opgericht.

Defecten

Tegenwoordig wordt er niet alleen gezocht naar stropers of gewonde dieren, maar vooral naar kapotte zonnepanelen. Het team rondom Camiel Verschoor maakt slimme AI-algoritmes. Deze kunnen leren en modellen genereren die feedback geven. Dankzij annotaties zijn onder meer voorspellingen mogelijk.

,,Ons hoofdproduct zijn zonneparkinspecties, waarbij we dronebeelden analyseren om defecten in zonneparken te vinden. We herkennen de panelen en classificeren wat er mee aan de hand is. Onze klanten gebruiken het vervolgens om de brandveiligheid van het zonnepark vast te stellen en om reparaties uit te voeren of panelen te vervangen.”

Daarnaast bouwt Birds.ai op projectbasis ook AI-maatoplossingen. Zoals het monitoren van staalplaten, de houdbaarheid van aardbeien voorspellen, het vinden van scheuren en natte plekken in de muren van tunnels en het identificeren van veranderingen aan gebouwen in de stad.

Maar de core business is dus het inspecteren van zonneparken. Dat doet Birds.ai met een externe drone operator. De geschoten beelden worden vervolgens door de kunstmatige intelligentie van Birds.ai geanalyseerd. ,,Stel je voor dat iemand de beelden van duizenden zonnepanelen moet bekijken en vaststellen of er iets kapot is en zo ja wat”, zegt Verschoor.

Ons systeem doet dat automatisch, weet precies wat er aan de hand is en maakt vervolgens een rapport op wat er moet gebeuren. De ene keer is er wat mis met de connectie, soms is glasschade het probleem of er is een cel van het zonnepaneel kapot. Wij zorgen dus dat een zonnepark optimaal rendeert, omdat de klant altijd inzicht heeft in waar wat aan de hand is.”

"Maar naast een optimaal rendement is vooral veiligheid heel belangrijk. Als een defect zonnepaneel te warm wordt, ontstaat er brandgevaar. Er liggen bijvoorbeeld heel veel zonnepanelen op de daken van gigantische distributiecentra. Daar wil je echt geen brand hebben."

Volgens Verschoor is een jaarlijkse check van een zonnepark voldoende, als een soort apk-keuring. ,,Qua veiligheid zit je dan redelijk goed. Qua rendement ook wel, alleen zou je ook incidenteel kunnen checken, bij heel veel sneeuwval bijvoorbeeld.”

Veiligheid

De service van Birds.ai is gericht op zonneparken vanaf 0,5 megawatt (ongeveer 2000 panelen) en groter. Een megawatt vermogen kan ongeveer 1000 huishoudens tegelijkertijd van elektriciteit voorzien. De kosten van de service van Birds.ai inclusief drone bedragen tussen de 300 en 400 euro per megawatt.

"Als je bedenkt dat een kapot zonnepaneel op jaarbasis honderden euro’s kost, is dat natuurlijk altijd een goede investering. Maar zoals gezegd is veiligheid een nog veel belangrijker aspect."

Inmiddels heeft Birds.ai 139.000 zonnepanelen, verdeeld over 130 zonneparken met een vermogen van 43 megawatt geïnspecteerd. ,,Daar hebben we natuurlijk ook weer een hoop van geleerd. We zijn nu bezig verdere groei te realiseren en ons in de markt te positioneren. Waar we uiteindelijk heen willen is dat ons product geïntegreerd wordt in het dashboard van een zonnepark. Dat alle informatie te allen tijde beschikbaar is en dat daarmee betere en duurzamere beslissingen genomen kunnen worden. AI en data moeten zo helpen een zonnepark zo efficiënt en duurzaam mogelijk te laten zijn. Veel gebeurd nu nog met het menselijke oog. Maar meten is weten!”

https://www.birds.ai/

Vorige postDronematica heeft nu een volledige certificering voor drone operaties
Volgende postThermografie en drones voor meer inzicht