Testvlucht reddingsdrone van Duitsland naar Nederland

Een bijzondere primeur aan de Nederlands-Duitse grens vandaag. Er is namelijk voor het eerst een grensoverschrijdende proefvlucht gemaakt met een reddingsdrone, vanuit Duitsland naar Nederland. De proefvlucht maakt onderdeel uit van een Urban Air Mobility-initatief waaraan een aantal grenssteden in de regio deelnemen.

GrenzFlug

De testvlucht werd uitgevoerd vanuit het internationale GrenzFlug-project. Dit betreft een samenwerking tussen de Technische Hogeschool Aachen en het gemeentebestuur van Aken. Doel was om een grensoverschrijdende vlucht te maken met een drone die ontwikkeld is om in de toekomst search & rescue-missies uit te voeren.

De test markeert een belangrijke mijlpaal voor het Urban Air Mobility Initiative van de MAHHL-steden (Maastricht, Aken, Hasselt, Heerlen en Liége). Sibylle Keupen, burgemeester van de stad Aken: “Drones bieden veelzijdige innovatiepotentieel voor onze samenleving. Ik ben verheugd dat we nu zulke innovatieve technologieën kunnen ontwikkelen voor burgers aan weerszijden van de grens.”

Buiten het zicht (BVLOS)

De Maverix drone kan verticaal opstijgen zoals een helikopter en vliegt daarna als een vliegtuig verder. Hij legt grote afstanden af ​​met hoge snelheid en werkt volledig automatisch, buiten het zicht van de bestuurder (BVLOS). Het toestel kan hulpdiensten ondersteunen tijdens zoek- en reddingsacties, zelfs in slechte weersomstandigheden.

De Technische Hogeschool Aachen is verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van het onbemande vluchtsysteem. Dit systeem moet er in de toekomst voor zorgen dat de drone automatisch op zoek gaat naar een vermiste persoon in een bepaald gebied.

Vorige postThermografie en drones voor meer inzicht
Volgende postVerzekeraars gaan inspectie zonnepanelen als harde eis stellen