Thermografie en drones voor meer inzicht

Thermische payloads zijn al langere tijd veelvuldig te vinden bij drone inspecties. Voorbeelden van dit soort inspecties zijn zonnepanelen, muren en daken, wind turbines en voor verzekeringsdoeleinden.

Met de komst van de nieuwe DJI M300RTK worden de mogelijkheden alleen maar meer. De DJI M300RTK in combinatie met de smart controller kan eenzelfde inspectie zo vaak als je wil uitvoeren op basis van de opgeslagen coördinaten en de gevlogen route.

Thermische data in de energiebranche

Door de energietransitie is de groene energie op komst. Dit is te zien aan de nieuwe grote zonnepanelen velden en windturbines die door het hele land worden gebouwd. Voor het gebruik van drones was het controleren een kostbare, tijdrovende klus welke meestal ook niet zonder gevaar is.

Een windturbine is vaak hoger dan 120 meter waarbij de belangrijke onderdelen ook allemaal op hoogte zijn. Voor het optimaal opwekken van energie met een windturbine dient de aerodynamica van een windturbine optimaal te zijn. Zelfs kleine beschadigingen of fabrieksfouten leiden tot in efficiency of erger.

Het werken op hoogte is ook gevaarlijk en juist hierbij zijn drones met een thermische payload een uitkomst. Onze DJI M300RTK is uitgerust met de H20T sensor die zowel een thermische camera als een RGB camera bevat. Met de thermische camera wordt een warmtebeeld gemaakt. Alles straalt warmte uit alleen niet dezelfde en daar gaat het nu juist om. Zo kan een scheurtje in de metalen behuizing worden getraceerd welke met een normale RGB camera niet is te zien omdat de verflaag nog in tact is. Ook kunnen onderdelen die meer warmte opwekken dan hoort, worden gevonden.

Met de RGB beelden kunnen hoge resolutie foto's worden gemaakt door optisch tot 23 keer in te zoomen. Met deze foto's kunnen alle zichtbare afwijkingen worden gevonden. Denk hierbij aan roestplekken welke indien niet worden behandeld tot erger kunnen leiden. Ook viezigheid, vogelnesten of stormschade worden met een RGB camera nauwkeurig waargenomen.

Hieronder een voorbeeld van schade door een blikseminslag.

In de analyse van de data wordt gebruikt gemaakt van beide beeldsoorten. Afwijkingen in het thermische beeld worden gecontroleerd met het RGB beeld om zo tot een correcte analyse te komen.

Naast dat het inspecteren met een drone vaak 8 keer sneller is dan de traditionele manier van inspecteren, is het ook veel veiliger. Er hoeven geen speciaal opgeleide inspecteurs meer omhoog te klimmen met alle gevaren van dien. Inherent daar is het daarmee ook goedkoper.

Deze voordelen gelden natuurlijk niet alleen voor windturbines of zonnepanelen maar ook voor bijvoorbeeld hoogspanningsmasten, zendmasten en overige objecten die door hoogte moeilijk zijn te inspecteren.

Dronematica helpt bedrijven bij het inspecteren van hun assets met zowel thermische als visuele beelden gemaakt met drones. Welke assest dienen te worden gecontroleerd? Neem contact op met Dronematica over de mogelijkheden.

Vorige postHoe vind je dat ene kapotte zonnepaneel tussen duizenden exemplaren?
Volgende postTestvlucht reddingsdrone van Duitsland naar Nederland