Hoogspanningsmasten inspectie met drone

Inzicht in hoogspanningsassets

Waarom met een drone inspecteren

Een drone is sneller, goedkoper en veiliger dan de huidige manieren van inspecteren. Met onze drone kunnen wij tot 23 keer optisch zoomen voor gedetaileerde visuele inspectiefoto's. Daarnaast wordt er gelijktijdig ook een thermische foto gemaakt.

Hoogspanningsmasten en kabels worden nu nog controleerd door er met een helikopter langs te vliegen, ook bekend als lijnvliegen of inspecteurs klimmen in de mast. Beide manieren zijn duur en gevaarlijk.

Een drone kan hetzelfde als een helikopter tegen een fractie van de prijs en is veel sneller en veiliger dan als een inspecteur in de mast moet klimmen.

grote close-up hoogspanningsmast - dronematica

Voorkom inefficiënt inspecteren

Slim inspecteren

Met geavanceerde AI kunnen wij keer op keer de foto's maken van precies dezelfde plek. Hierdoor kunnen trends in slijtage of warmte ontwikkeling in kaart worden gebracht. Dit is vooral belangrijk als je proactief willen handelen met onderhoud of vervanging van onderdelen.

Naast visuele- en thermische inspecties met de drone, kunnen van hoogspanningsmasten ook 3D modellen worden gemaakt die kunnen worden opgenomen in een asset management systeem.

detail close-up zendmast - dronematia

Meer mogelijkheden met een drone

Naast het inspecteren van hoogspanningsmasten en kabels zijn drone ook inzetbaar voor

  • Voor de aanleg kan de omgeving in kaart worden gebracht om zo de beste plekken voor hoogspanningsmasten te vinden, eventuele obstakels in kaart te brengen.
  • Tijdens de aanleg van hoogspanningsmasten en kabels wordt met een drone nauwkeurig alles in zichtelijk gebracht zodat tijdig proactief kan worden ingegrepen en de veiligheid van medewerkers vergroot. Als vooraf de bouwplaats met een orthomosaic in kaart is gebracht, kan deze ook worden gebruikt om tijdens de bouw beslissingen te nemen over te rijden routes, waar half-fabrikaten op te slaan, waar zijn de verzamelplaatsen in geval van calamiteit, enz.

Met een drone worden de kosten laaggehouden, kan proactief worden gereageerd voor onderhoud, wordt data sneller opgenomen en verwerkt en uiteindelijk worden hierdoor storing verminderd.

Wat leveren wij

Thermische beelden

Thermische inspectie ook wel bekend als warmte inspectie gebeurd met een thermische camera. Deze camera neemt waar in het spectrum dat voor het blote oog niet zichtbaar is.
Meer weten

Inspecties beelden

Ook moeilijk berijkbare en hoge plekken moeten worden geinspecteerd. Juist voor die plekken bieden drones een uitkomst.
Meer weten