Bouwsector

Drone data in je bouwprocessen

Inzicht met drone data

Ook last van vertraging door gebrek aan (digitaal) inzicht in de voortgang? Veel projecten lopen vertraging op door gebrek aan inzicht waardoor niet goed wordt gepland en onnodige vertraging optreedt. Dit is niet alleen vervelend maar kan ook financieel negatieve inpact hebben.

Waarom een drone inzetten

Het is ook belangrijk dat alle relevante partijeen tijdig en met de juiste informatie op de hoogte worden gehouden. Denk aan:

  • Hoeveel vrachtwagens zijn er nodig voor de afvoer van puin
  • Loopt het project volgens planning
  • Kun je de architect tussentijds goed op de hoogte houden
  • Zijn complexe constructies correct gemaakt

Verbeter inzicht en controle in je processen

Inzicht in voortang, volumes en BIM integratie

Er is dus een breed scale aan vragen en informatiebehoefte om inzicht en daarme ook controle te houden op bouwprojecten. Een goede oplossing voor het genereren van deze informatie is het gebruik van drones. Met een drone kan snel, veilig en slim data worden verzameld om te analyseren en op te nemen in andere systemen. Binnen de dronewereld heet dit mappen.

Bij het mappen met een drone wordt gebruikt gemaakt van een techniek genaamd fotogrammetrie. Door te mappen kan een scala aan producten worden gemaakt zoals een kaart of een 3D model. Hieruit kan met software worden bepaald wat de afstand tussen twee punten is, de hoogte van een object of zelf de inhoud van een opbject.

Dronematica maakt gedetailleerde 2D kaarten vanuit foto's genomen met een drone - Dronematica

Fotogrammetrie houdt zich bezig met de interpretatie en het opmeten van beeldmateriaal bij het bepalen en beschrijven van de vorm en afmeting en ligging van objecten. De fotogrammetrie houdt zich voornamelijk bezig met het maken van kaarten uit luchtfoto's


Duurzaam

Vroeger deed men dit met vliegtuigen. Nu met drones wordt hetzelfde gedaan tegen veel lager kosten en vooral de 3D modellen met een veel hoger detailniveau. Dit komt omdat met drones langzamer, nauwkeuriger en dichterbij vliegen.

Slim

Het is ook mogelijk om verzamelde data te verwerken in BIM systemen of te gebruiken in AutoCAD.

Sanne de Jong van Dronematica

Sanne de Jong

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Kom ook te weten hoe drones helpen met het onderbouwd nemen van beslissingen.

Deel deze pagina met je vrienden en netwerk

Wat leveren wij

Inspecties beelden

Ook moeilijk berijkbare en hoge plekken moeten worden geinspecteerd. Juist voor die plekken bieden drones een uitkomst.
Meer weten

Orthomosaic

Een orthomosaic is een 2D kaart een zeer hoge resolutie. Deze zijn gegeorefereerd en worden gebruikt in GIS applicaties en voor projectmanagement.
Meer weten

3D modellen

Een 3D model wordt voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het geven van inzicht van alle kanten of zelfs het uitvoeren van inspecties.
Meer weten

Thermische beelden

Thermische inspectie ook wel bekend als warmte inspectie gebeurd met een thermische camera. Deze camera neemt waar in het spectrum dat voor het blote oog niet zichtbaar is.
Meer weten

Lucht fotografie en video met drone

Beelden met een uniek perspectief vanuit de lucht. Maak je promotiefilm of website extra bijzonder door luchtopnames te combineren met normale opnames
Meer weten

Pointcloud

Met een pointcloud meet je bijvoorbeeld afstanden tussen objecten of volumes van objecten. Een pointcloud bestaat uit miljoenen punten die allemaal een positie ten opzichte van elkaar hebben op de x, y en z as.
Meer weten