Op deze pagina staan de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op en dan helpen wij je verder.
Helaas mag niet overal worden gevlogen. Dronematica heeft alle benodigde ontheffingen echter zelfs dan zijn er no-fly zones waar niet mag worden gevlogen.
Op deze kaart zijn een aantal no-fly zones aangegeven. Dronekaart.
Dronematica heeft ontheffingen voor de volgende typen luchtwerk:
Daarnaast zijn er nog speciale ontheffingen waardoor er extra mogelijkheden zijn. Hierdoor kunnen wij dichter bij objecten vliegen, in gecontroleerd luchtruim vliegen, de buurt van het spoor vliegen en ook bij elektromagnetische velden vliegen.
Over het algemeen worden de volgende stappen doorlopen voordat er wordt gevlogen.
In de quickscan wordt de opdracht beschreven en naar de omgeving gekeken. Wat is de opdracht en de verwachting. Verder kijken wij naar de mogelijke gevaren in de omgeving. Op basis hiervan wordt bepaald of de opdracht mogelijk is. Zoja, dan verwachten wij een akkoord van de klant.
In het vliegplan wordt beschreven wat er moet gebeuren en hoe er wordt gevlogen.
Het maken van een risicoanalyse is verplicht. Hier worden voor gevaren de mitigerende maatregelen uitgewerkt.
Op de dag zelf zetten wij het vlieggebied af zodat omstanders niet in de buurt van de drone komen. Zo zorgen wij voor een veilige vlucht en verzamelen de juiste data.
Na de vlucht wordt de data verwerkt. Afhankelijk van de vraag zal dit een rapportage zijn, een orthomosaic, een 3D model of wat er ook wordt gewenst.
Een ongeluk zit in een klein hoekje en daarom zijn onze drones redundant uitgerust met componenten waardoor het falen van een enkel component niet tot risico's leidt.
Om de veiligheid te waarborgen trainen de piloten regelmatig in complexe inspecties en wordt de drone periodiek door een extern onderhoudsbedrijf onderhouden en gecontroleerd. Dit is vergelijkbaar met de APK voor je auto. Hierdoor is de drone altijd veilig en goedgekeurd voor de vluchten.
Dronematica is tijdens opdrachten verzekerd tot € 1.300.000.
Sanne de Jong
Kom ook te weten hoe drones helpen met het onderbouwd nemen van beslissingen.
Dronematica is nu in staat om complexe operaties uit te voeren en nu ook op locaties waar dat normaal niet mogelijk is dankzij het eigen ROC certificaat.
Meer wetenNLR start opleiding voor vliegen met drones boven de 25 kg
Meer wetenAmsterdam Drone Week is het wereldwijde platform voor het delen van kennis over huidige luchtoplossingen, innovaties en essentiële regelgeving.
Meer wetenDoor de energietransitie is de groene energie op komst. Dit is te zien aan de nieuwe grote zonnepanelen velden en windturbines die door het hele land worden gebouwd. Voor het gebruik van drones was het controleren een kostbare, tijdrovende klus welke meestal ook niet zonder gevaar is.
Meer wetenOp vrijdag 3 juli is er een pitch gegeven over Dronematica bij Business Open bij Rijk het Sybrook. Wat is de toegevoegde waarde van een drone en waar behaald je winst mee.
Meer wetenDe brandweer heeft samen met Hogeschool Saxion en Robor Electronics Borne een snuffel drone ontwikkeld. Het betreft een aangepaste DJI M100.
Meer weten