Energiesector

Drones in de energiesector

Maximale efficiency en ROI met drones

Het lijkt niet een logische combinatie, echter wordt met drones veel data verzameld waarmee bedrijven in de energiesector hun voordeel halen bij het leveren van hun diensten.

Zonnepanelen moeten goed preseteren om een hoog rendement te behalen. Nadeel van de meeste zonnepanelen is dat ze op onbereikbare plaatsen staan zoals daken. Een drone kan zonder moeite thermische foto's maken op de juiste hoogte en de juiste hoek.

Om huizen te isoleren moet je weten wat je moet aanpakken. Vaak is alles in een keer isoleren een te grote investeren. Door het maken van een thermische scan wordt visueel inzichtelijk waar bij het isoleren het meeste rendement wordt behaald.

Duurzaam door drones

De woorden energietransitie, duurzaamheid en besparen worden tegenwoordig in dezelfde adem uitgesproken. De klimaatplannen van de regering leggen grote druk op diverse sectoren in Nederland. Bedrijven in de energiebranche zijn ook druk bezig met het verduurzamen. Voor de energiebranche lopen de mogelijkheden heel divers uiteen. Van het opwekken van energie met zonneparken en windmolens tot het gebruiken van restwarmte van industrie. Voor leveranciers is een speerpunt het verduurzamen van de woningen van hun klanten waardoor er naast het leveren van gas en elektriciteit ook focus wordt gelegd op het leveren van diensten zoals isoleren, aanleggen warmtepompen en aanbieden van zonnepanelen.

Blijf in control met drone data

Drones en energiesector een slimme combinatie

Met drones inspecteer je efficient zonnepanelenparken, windturbines, zendmasten, leidingen en voortgang van bouwprojecten. Verzamelde data wordt tegenwoordig door Artifical Intelligence verwerkt zodat je personeel en onderhoud slim en efficient inzet om zo een maximaal rendement te behouden.

Met drones inspecteer je de infrastructuur sneller, efficienter, veiliger tegen lagere kosten. In dezelfde vlucht verzamel je meerdere soorten data die tesamen een meerwaarde opleveren. Deze data levert belangrijke informatie voor stake-holders, bruikbare inzichten in infrastructuur en projecten. Hierdoor neem je gedegen beslissingen met een gedegen onderbouwing.

De energietransitie vraagt om innovatieve manieren om snel de juiste data te verkrijgen, samen te voegen en analyseren

Energietransitie met drone data

Door de energietransitie is de groene energie op komst. Dit is te zien aan de nieuwe grote zonnepanelen velden en windturbines die door het hele land worden gebouwd. Voor het gebruik van drones was het controleren een kostbare, tijdrovende klus welke meestal ook niet zonder gevaar is.

Een windturbine is vaak hoger dan 120 meter waarbij de belangrijke onderdelen ook allemaal op hoogte zijn. Voor het optimaal opwekken van energie met een windturbine dient de aerodynamica van een windturbine optimaal te zijn. Zelfs kleine beschadigingen of fabrieksfouten leiden tot in efficiency of erger.

Het werken op hoogte is ook gevaarlijk en juist hierbij zijn drones met een thermische payload een uitkomst. Onze DJI M300RTK is uitgerust met de H20T sensor die zowel een thermische camera als een RGB camera bevat. Met de thermische camera wordt een warmtebeeld gemaakt. Alles straalt warmte uit alleen niet dezelfde en daar gaat het nu juist om. Zo kan een scheurtje in de metalen behuizing worden getraceerd welke met een normale RGB camera niet is te zien omdat de verflaag nog in tact is. Ook kunnen onderdelen die meer warmte opwekken dan hoort, worden gevonden.

Met de RGB beelden kunnen hoge resolutie foto's worden gemaakt door optisch tot 23 keer in te zoomen. Met deze foto's kunnen alle zichtbare afwijkingen worden gevonden. Denk hierbij aan roestplekken welke indien niet worden behandeld tot erger kunnen leiden. Ook viezigheid, vogelnesten of stormschade worden met een RGB camera nauwkeurig waargenomen.

Historie opbouw

Bouw een goede historie van je zonnepanelen zodat je proactief kunt handelen bij onderhoud, vervanging en het gezondhouden van je rendement.

Integreer

Integreer data met andere systemen zoals Ultimo of andere onderhoudssoftware. Met drones worden foto's ingewonnen voor 3D modellen ingewonnen voor verdere bewerking gespecialiseerde software zoals AutoCad. Zo kun je snel acteren op veranderende omstandigheden en ben je altijd op de hoogte van de laatste wijzigingen.

Sanne de Jong van Dronematica

Sanne de Jong

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Kom ook te weten hoe drones helpen met het onderbouwd nemen van beslissingen.

Deel deze pagina met je vrienden en netwerk

Wat leveren wij

Inspecties beelden

Ook moeilijk berijkbare en hoge plekken moeten worden geinspecteerd. Juist voor die plekken bieden drones een uitkomst.
Meer weten

Thermische beelden

Thermische inspectie ook wel bekend als warmte inspectie gebeurd met een thermische camera. Deze camera neemt waar in het spectrum dat voor het blote oog niet zichtbaar is.
Meer weten

Pointcloud

Met een pointcloud meet je bijvoorbeeld afstanden tussen objecten of volumes van objecten. Een pointcloud bestaat uit miljoenen punten die allemaal een positie ten opzichte van elkaar hebben op de x, y en z as.
Meer weten