
Hoe vaak hebben zonnepanelen inspectie nodig?
In veel landen wordt er in gezet op schone energie zoals zonnepanelen en windturbines. De laatste jaren hebben zonnepanelen grote sprongen gemaakt in kwaliteit en aantallen in Nederland. Ook bij particulieren worden in Nederland dagelijks zonnepanelen geplaatst.
Naast een grote groei onder bedrijven die zonnepanelen plaatsen, groeit ook het aantal bedrijven voor inspectie en onderhoud.
Net als je auto hebben zonnepanelen ook inspectie en onderhoud nodig. Alleen hoevaak is dat eigenlijk?
Proactieonderhoud en reactiefonderhoud
Normaal gesproken hebben zonnepanelen minder onderhoud nodig dan windturbines. Een uitzondering hierop zijn zonnepanelen die met de zon meedraaien, vanwege de draaiende delen.
Zonnepanelen dienen eigenlijk een paar keer per jaar te worden geinspecteerd om te kijken of er geen rommel, stof, zand of beschadigingen zijn. Zelfs in kleine mate kunnen deze een groot negatief effect op je rendement hebben.
Hoe vaak per jaar hangt af de omgeving en de weersomstandigheden. In gebieden met veel zand, bomen, vogels dient vaker te worden gecontroleerd. Ook in weilanden waar andere dieren tussen de zonnepanelen lopen dient regelmatig te worden geinspecteerd.
Zeker nu er een aantal flinke stormen over het land zijn getrokken is het vestandig een inspectie uit te voeren.
Door regen en andere natte weeromstandigheden treed corrosie op de constructie en wellicht binnen in het paneel waardoor de efficiency minder wordt.
Proactieve inspectie zijn bedoeld om dit soort zaken vroegtijdig te ontdekken en verdere schade te beperken. Je wilt natuurlijk toch altijd het hoogste rendement behouden.
Proactieve inspecties zijn een doorlopen proces en dienen regelmatig te worden uitgevoerd. Men begint met een 'baseline'. Dit is de status waarmee de zonnepanelen zijn opgeleverd en zo als basis wordt beschouwd. Door vervolg inspecties kan met zien wat de trend is en zo afwijkingen sneller zien.
Uiteraard dient er een gezonde balans te zijn tussen de kosten van de inspectie en de baten. Voor grote zonnepaneel parken is een andere aanpak dan bijvoorbeeld voor particulieren of boeren met relatief weinig zonnepanlen.
Drones zijn sneller, veiliger en effectiever bij zonnepaneel inspectie
Wordt de inspectie handmatig door iemand uitgevoerd, dan zullen de kosten hoog uitvallen. Dit heeft te maken met de snelheid waarmee dit kan, de veiligheidsmaatreglen bij het betreden van het dak of andere hoge delen.
Met een drone wordt een dergelijke inspectie veel sneller en veiliger uitgevoerd. Daarom is zonnepaneel inspectie met een drone zeer effectief. Waar het controleren van 1000 zonnepanelen een dag werk kost voor een team van inspecteurs op de grond, is dit met een drone in 30 minuten geinspecteerd. De nabewerking van de data komt hier ook nog bij.
Een groot voordeel van drones is dat men vergelijkbare data kan opleveren per inspectie. Foto's kunnen op precies dezelfde locaties worden genomen waardoor beelden kunnen worden vergeleken. Dit is belangrijk voor analyse en proactief reageren op afwkijkingen.
Daarnaast verkrijgt men met een drone zowel thermische als RGB data. Beide data sets kunnen worden verwerkt in een orthomosaic worden verwerkt.
De kwaliteit van de vergaarde data is doorgaans ook beter dan handmatig vergaarde data. Een drone vliegt autonoom een voorgeprogrammeerde route. Daarin tegen kan een inspecteur sneller een paneel vergeten en is het haast onmogelijk om bij elke inspectie eenzelfde soort data set op te leveren (denk aan afstand en hoek van de foto).
Een drone is juiste gemaakt op hogere en moeilijk bereikbare plekken data te vergaren en dus bij uitstek geschikt om zonnepanelen te inspecteren. Deze bevinden zich doorgaans om de moeilijk bereikbare plekken. Een inspecteur hoeft ook niet naar deze moeilijk bereikbare plekken te klimmen met alle gevolgen van dien. Een inspecteur kan zelf van het dak vallen of kan gereedschap op de panelen laten vallen. Uit veiligheids overwegingen dient een inspecteur te worden gezekerd wat uiteraard helemaal terecht is, echter kost dit wel extra tijd.
Er zijn geen regels over hoe vaak zonnepanelen dienen te worden gecontroleerd.
Als de omgeving veel negatieve invloeden heeft zoals:
- vogels
- zand
- bomen
Dan zeker 2 keer per jaar.
In andere gevallen is meestal 1 keer per jaar voldoende.
Na een flinke storm, is een zeker aan te bevelen om eventuele schade op te nemen.