Nederlandse app toont waar je wel en niet mag vliegen met je drone

Als beginnende dronepiloot is het niet altijd duidelijk waar je nu wel en waar niet mag vliegen. Naast vliegvelden telt Nederland ook andere no-fly zones waar je niet of tot een beperkte hoogte mag vliegen met een drone, maar helaas zijn er nog geen begrijpelijke kaarten met deze informatie te verkrijgen. De nieuwe app Drone PreFlight moet uitkomst bieden: de app geeft specifiek gericht op dronevliegers inzicht in de luchtruimstructuur in Nederland.

Een overzicht van de kaart van Nederland met daarop de CTR's
Een overzicht van de kaart van Nederland met daarop de CTR’s

De app komt beschikbaar in twee varianten: een gratis versie voor hobbypiloten en een betaalde versie voor professionele drone-operators. Eerstgenoemde uitvoering van de app toont op een overzichtelijke wijze gebieden in de omgeving waar je niet of tot een beperkte hoogte mag vliegen: vliegvelden en CTR, permanent gesloten stukken luchtruim, gevaarlijke gebieden en laagvlieggebieden. Voor het bepalen van je huidige locatie maakt de app gebruik van GPS. Het is ook mogelijk om in te zoomen op een adres.

De app werd ontwikkeld door Mark de Haan. “Het stoorde me dat je op zo veel verschillende plaatsen je data moest halen. Van luchtruimstructuur tot informatie over bebouwing. Bovendien zijn bestaande vliegkaarten soms moeilijk af te lezen. Bevind ik me nu wel of niet in een gecontroleerd stuk luchtruim? Mijn idee was dit om dit in app overzichtelijk weer te geven, waarbij je met een paar ‘swipes’ kunt zien of je veilig vliegt, of een potentieel gevaar vormt. Drones zullen alleen in het luchtruim worden geaccepteerd als er veilig gevlogen wordt en zich geen incidenten voor doen.”

Een ingezoomd gedeelte van de kaart met daarop de rand van een CTR
Een ingezoomd gedeelte van de kaart met daarop de rand van een CTR

De Pro variant biedt naast deze kaartinformatie ook hoogtedata, informatie van alle panden in Nederland, en stelt de gebruiker in staat om afstanden te meten tot objecten. Ook kan de gebruiker specifieke informatielagen bekijken die toegespitst zijn op de drone community. Denk aan alle locaties van windturbines of hoogspanningsmasten in Nederland, ten behoeve van inspectie. Het is mogelijk om vanuit de app PDF bestanden te maken waarop deze lagen zichtbaar zijn, ideaal voor gebieden waar geen tot weinig ontvangst is.

Vorige postDrones zoeken naar vermiste surfer Scheveningen
Volgende postNLR start opleiding voor vliegen met drones boven de 25 kg