Kosteneffectief inspecteren met drones

Door de hoge snelheid en nauwkeurigheid waarmee drones data verzamelen, is het voordeliger dan andere methoden. Dit noemt men ook kosteneffictief. Wat is nu kosteneffectief?

Het verschil in kosten wordt afgezet tegen het verschil in effectiviteit en laat zien hoeveel de meerwaarde van de ene oplossing extra kost ten opzichte van de andere oplossing.

In het geval van het toepassen van drones zetten wij huidige manieren van werken tegenover het resultaat van een drone. Met een voorbeeld is dit beter uit te leggen.

Voorbeeld kosteneffectief werken met een drone voor inspecteren zonnepanelen

Stel dat je 4000 zonnepanelen, ook bekend als PV panelen, hebt geinstalleerd op een groot weiland. Na 1 jaar neemt het rendement meer af dan verwacht. Waar licht nu de oorzaak? Kapotte cellen, viezigheid op de panelen, minder zonuren?

Je besluit een bedrijf te laten komen die alle panelen met een thermische camera controleert. Dit kost 3 minuten per paneel met een uurtarief van eur 75,00 per uur. Dat maakt een totaal van 200 uur en kosten van EUR 15.000,00.

Een drone kan met 20 minuten 1 ha zonnepanelen inspecteren. Met gemiddeld 3000 zonnepanelen is de oppervlakte van dit veld ongeveer 1,3 hectare en resulteert in een vliegtijd van 27 minuten. Daarbij komt een voorbereidingstijd ongeveer 4 uur bij. Dat maakt de bewerkingstijd ongeveer 4,5 uur. De nabewerking is afhankelijk van de gewenste output.

Dat is qua snelheid al een behoorlijke winst.

Hiermee krijg je een rapport waarna je de staat van elk paneel weet. Je weet of er cellen kapot zijn die dienen worden vervangen of welke vies zijn.

In dit geval is de inzet van een drone vele malen kosteneffectiever.

De kosten van het inspecteren van 1 ha zonnepanelen ligt rond de eur 1500,00. Dit is inclusief de verplichte voorbereidingen zoals vliegplan en risicoinventarisatie. Daarnaast worden alle foto's verwerkt tot een grote foto. Deze foto laat per pixel de temperatuur zien en geeft duidelijk verschillen tussen warmere en koelere plekken weer waardoor abnormaliteiten kunnen worden geinspecteerd. Tevens is er ook een niet thermische foto als extra controle. Hiermee heb je alle informatie om beslissingen te nemen voor het verbeteren van het rendement van de zonnepanelen.

Qua kosten kost het inspecteren met een drone van dit veld ongeveer EUR 2000,00. Dat is EUR 13.000,00 minder dan handmatig.

Tegenwoordig wordt het analyseren ook vaker met Artificial Intelligence gedaan. Dit houd in dat een algoritme de foto's analyseert en alle afwijkingen registreert. Er wordt ook een conclusie over de afwijkingen gemaakt welke door een medewerker of thermograaf worden nagekeken. Een dergelijke analyse is er al vanaf eur 200,00 per MW. Nog een sterk punt is dat periodieke thermische controles met elkaar worden vergeleken. Juist hierdoor krijg ook nog meer relevante trend informatie op basis waarvan gedegen beslissingen worden genomen.

De winst van de drone bij inspecteren van zonnepanelen

Qua tijd is de drone 55% effectiever.

Qua kosten is de drone 92,5% goedkoper.

Door de hoge snelheid en nauwkeurigheid waarmee drones data verzamelen, is het voordeliger dan andere methoden. Dit noemt men ook kosteneffictief.

Wil je meer weten hoe Dronematica kosteneffectief zonnepanelen of andere objecten inspecteerd? Neem dan contact op met Sanne.

Vorige postNieuwe hippe werkplek voor Dronematica
Volgende postVogelwerkgroep Geesteren